LED utomhus

Om du vill spara en massa pengar genom att sänka dina elkostnader ska du använda dig av LED utomhus. Om du till exempel belyser hela din fasad med tio LED-lampor drar det inte mer ström än en enda glödlampa eller halogenlampa med samma ljusstyrka. Det gör garanterat stor skillnad för din elräkning.

Fördelar med LED utomhus

  • Du kan använda svagström. LED-lampor kräver inte alltid starkströmsinstallationer, det finns LED-lampor som kan drivas med 12 volt. Det bästa med det är att även en lekman som du och jag får göra installationer med så svag strömstyrka eftersom 12 volt inte är skadlig för människor, djur och egendom. Då slipper du alltså att kontakta en elektriker när du ska installera din utebelysning om du är lite händig. Om du vill ha ett starkt funktionellt ljus vid garageinfarten måste du antagligen använda dig av starkström men överlag kan du förmodligen använda dig av svagström eftersom en LED-lampa med en låg effekt brukar ge tillräckligt bra ljus.
  • Håller mycket längre. En LED-lampa håller upp till 25 gånger längre än en glödlampa eller halogenlampa vilket för med sig två stora fördelar: Du slipper att ständigt byta ut dina lampor och du sparar pengar på dina inköp eftersom det går 25 halogenlampor på en enda LED-lampa.
  • Miljövänligare. Utebelysning med LED innehåller varken bly eller kvicksilver eller några andra miljöfarliga ämnen.
  • Drar bara en tiondel så mycket ström som en halogenlampa eller glödlampa. Det innebär att en uppsättning med 20 LED-lampor inte drar mer ström än vad två halogenlampor/glödlampor gör. Det är alltså nästan gratis att använda LED utomhus.

Utebelysning med LED

Nästan all slags utebelysning finns med LED idag, till exempel pollare, stolplyktor, fasadbelysning och spotlights. De spotlights som kallas för ecolights är egentligen också en slags miljövänlig och energisnål LED-lampa.

Om du ska skaffa nya LED-lampor till din utebelysning bör du se till att lamporna har ett IP-nummer på 44 eller högre. Den första siffran står för hur tålig lampan är och eftersom utebelysning utsätts för större påfrestningar bör denna siffra bara på minst 4. Den andra siffran visar hur vatten- och fukttålig lampan är och siffran 4 visar att den tål strilande vatten, det vill säga regn.

Om din utebelysning är placerad lågt i en rabatt och riskerar att bli helt översvämmad rekommenderar utebelysningen.se att du väljer en IP-klass som slutar på 6 – 8. Siffran 6 innebär att lampan kan utsättas för överspolande vatten och siffran 8 att den kan sänkas ner i vatten utan att ta skada.