Så belyser du din trädgård

Här ska du få några konkreta tips på vad du bör tänka på när du ska belysa din trädgård med utebelysning samt vilka misstag du bör undvika.

6 tips för belysning av trädgården

  1. Fokusera först och främst på ljuset, inte på armaturens utseende. Visst är det viktigt att även ha en snygg armatur med det är ännu viktigare att man belyser sin trädgård på rätt sätt.
  2. Om du inte riktigt får ett så starkt eller svagt ljus du vill ha bör du inte tveka att byta armaturens lampa eftersom ljuskällor inte är speciellt dyra.
  3. Välj en varmvit färgtemperatur för vegetation. Normalt brukar 3500 K funka bäst i trädgårdar eftersom vegetation framhävs bäst med ett varmvitt, milt ljus som gör att trädgården ser mer inbjudande ut. Du bör åtminstone ha 3500 k som grundljus och sedan kanske exponera dina trädgårdprylar med ett något hårdare ljus, men det är en smaksak.
  4. Använd eventuellt en färgtemperatur på 4000 – 5300 k för exponering av poolområdet och andra hårda föremål, det gör att konturerna stärks. Denna färgtemperatur ger ett neutralt vitt men lite hårdare ljus, så om du vill ha ett mjukare ljus vid poolen bör du välja samma sorts ljus som till resten av trädgården.
  5. Lampor över 5500 k bör aldrig användas i trädgården eftersom det ger ett mycket kallt, blåaktigt ljus.
  6. Belys inte din trädgård för hårt. Det är inte snyggt att belysa sin trädgård med alltför starkt ljus som om den vore en belyst fotbollsplan. Nej, det är mycket snyggare att ha en diskret belysning och låta vissa partier förbli dunkla. Helst bör du varva med lite starkare och svagare belysning för det skapar harmoni och gör att din trädgård blir mer dynamisk, det har vi på utebelysningen.se erfarenhet av.