Spotlights och ecolights

Spotlights och ecolights används ofta som utebelysning i trädgården och i vissa fall som fasadbelysning. Det som skiljer spotlights från ecolights är att ecolights drar mindre ström och är därför mer ekonomiska än spotlights. Ecolightsen drivs oftast av en LED-lampa och kallas därför även för LED-spotlights. Det finns både batteridrivna och nätdrivna spotlights och ecolights, men spotlights som kopplas till elnätet är vanligast.

Nu ska vi på utebelysningen.se ge dig några tips på hur du kan använda spotlights i trädgården och som fasadbelysning.

Belys trädgård och rabatter med spotlights

Spotlights brukar användas vid välskötta blomrabatter när man vill exponera trädgårdens allra vackraste blommor. Välj spotlights som inte är alltför starka om du vill exponera dina rabatter eftersom det är mycket finare med ett mjukt behagligt ljus över blommor och rabatter. Detsamma gäller om du vill exponera ett fint träd eller en välklippt buske.

Om du har en vacker fontän eller en lyxig prydnadsstaty i trädgården kan du behöva lite starkare spotlights, men du ska aldrig exponera något för hårt när du använder utebelysning eftersom det förstör stämningen. En liten tumregel: om du exponerar vegetation använder du ett extra mjukt ljus och när det gäller trädgårdsprydnader kan du exponera lite hårdare, men inte alltför hårt.

Belys din fasad med spotlights

Det är inte vanligt att man exponerar sitt hus med spotlights, men du kan göra det om ditt hus har några snygga detaljer som du vill framhäva. Använd i såna fall alltid ett mjukt ljus. Det finns också downlights som man fäster i taknocken och dubbelriktad belysning som funkar utmärkt för belysning av fasad. Denna utebelysning påminner lite om vanliga spotlights.